Przyjaciele Nowej Huty


Działamy dla Was. Realizujemy projekty
oraz organizujemy kursy, koncerty i spotkania.

Pragniemy uczestniczyć w kreowaniu wizerunku Nowej Huty
jako ważnego miejsca na kulturalnej mapie Krakowa,
w którym można ciekawie i atrakcyjnie spędzić wolny czas.

Szybki Kontakt

»  Menu

»  Facebook

 

»  Wyszukiwarka

Chcesz wyszukać informacje na stronie? Wpisz szukaną frazę i kliknij przycisk Szukaj.



»  Aktualność

Kuchnia staro(Mało)polska czyli pierwsze spotkanie projektu Na widelcu zdrowia

Kuchnia staro(Mało)polska czyli pierwsze spotkanie projektu Na widelcu zdrowia

W dniu 17 września 2018 roku w Klubie Jędruś na os. Centrum A 6a odbył się pierwszy wykład – a jednocześnie pierwsze wydarzenie – w ramach projektu Na widelcu zdrowia.

Spotkanie poprowadziła Magdalena Kasprzyk-Chevriaux - z wykształcenia adwokat, z pasji dziennikarka kulinarna, która specjalizuje się w historii kuchni polskiej ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii małopolskiej. Od 3 lat w krakowskiej Gazecie Wyborczej prowadzi rubrykę kulinarną pt. "Historie kuchenne". Jest też autorką artykułów o kuchni polskiej tworzonych dla Instytutu Adama Mickiewicza (zamieszczane na portalu culture.pl) oraz dla magazynów popularnych takich jak Usta, Kuchnia i Forbes. Wielokrotnie występowała jako ambasadorka polskiej kultury (nie tylko kulinarnej) za granicą – m. in. koordynowała wydarzenia promujące kuchnię polską we Francji (2013, 2014, 2015), organizowane we współpracy z Instytutem Polskim w Paryżu.

Tematem wykładu była kuchnia Antoniego Tesslara, kuchmistrza hr. Potockich, ale tak naprawdę wykład stanowił prawdziwe kompendium wiedzy (oraz ciekawostek) na temat tradycji, historii i konkretnych przepisów kuchni staropolskiej, jakie były związane z obecnym obszarem Małopolski. Podczas prelekcji mogliśmy zapoznać się z recepturami kuchni nie tylko magnackiej, ale też „wiejskiej” oraz z regionalizmami takimi jak dania kuchni podhalańskiej, łemkowskiej, huculskiej czy wschodniogalicyjskiej (lwowskiej).

Na zakończenie spotkania na wszystkich miłośników zdrowej kuchni małopolskiej czekała niespodzianka – degustacja przygotowana przez restaurację Bistro Marchewka. Mogliśmy spróbować pysznej gorącej chrzanówki (zupa podobna do żuru z bogactwem dodatków mięsnych i jarskich) oraz kanapeczek z liptaurem czyli charakterystyczną dla Galicji pastą z bryndzy garnirowanej. Z wykładu uczestnicy wychodzili w wyśmienitych humorach - pokrzepieni na duchu i ciele oraz pełni chęci do dalszych kulinarnych poszukiwań w naszym pięknym regionie.

Projekt realizowany jest w ramach programu mini grantów ArcelorMittal Poland „Działamy lokalnie”.


Powrót do listy aktualności...

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE