Działamy dla Was. Realizujemy projekty
oraz organizujemy kursy, koncerty i spotkania.
Pragniemy uczestniczyć w kreowaniu wizerunku Nowej Huty
jako ważnego miejsca na kulturalnej mapie Krakowa,
w którym można ciekawie i atrakcyjnie spędzić wolny czas.
W dniu 17 września 2018 roku w Klubie Jędruś na os. Centrum A 6a odbył się pierwszy wykład – a jednocześnie pierwsze wydarzenie – w ramach projektu Na widelcu zdrowia.
Spotkanie poprowadziła Magdalena Kasprzyk-Chevriaux - z wykształcenia adwokat, z pasji dziennikarka kulinarna, która specjalizuje się w historii kuchni polskiej ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii małopolskiej. Od 3 lat w krakowskiej Gazecie Wyborczej prowadzi rubrykę kulinarną pt. "Historie kuchenne". Jest też autorką artykułów o kuchni polskiej tworzonych dla Instytutu Adama Mickiewicza (zamieszczane na portalu culture.pl) oraz dla magazynów popularnych takich jak Usta, Kuchnia i Forbes. Wielokrotnie występowała jako ambasadorka polskiej kultury (nie tylko kulinarnej) za granicą – m. in. koordynowała wydarzenia promujące kuchnię polską we Francji (2013, 2014, 2015), organizowane we współpracy z Instytutem Polskim w Paryżu.
Tematem wykładu była kuchnia Antoniego Tesslara, kuchmistrza hr. Potockich, ale tak naprawdę wykład stanowił prawdziwe kompendium wiedzy (oraz ciekawostek) na temat tradycji, historii i konkretnych przepisów kuchni staropolskiej, jakie były związane z obecnym obszarem Małopolski. Podczas prelekcji mogliśmy zapoznać się z recepturami kuchni nie tylko magnackiej, ale też „wiejskiej” oraz z regionalizmami takimi jak dania kuchni podhalańskiej, łemkowskiej, huculskiej czy wschodniogalicyjskiej (lwowskiej).
Na zakończenie spotkania na wszystkich miłośników zdrowej kuchni małopolskiej czekała niespodzianka – degustacja przygotowana przez restaurację Bistro Marchewka. Mogliśmy spróbować pysznej gorącej chrzanówki (zupa podobna do żuru z bogactwem dodatków mięsnych i jarskich) oraz kanapeczek z liptaurem czyli charakterystyczną dla Galicji pastą z bryndzy garnirowanej. Z wykładu uczestnicy wychodzili w wyśmienitych humorach - pokrzepieni na duchu i ciele oraz pełni chęci do dalszych kulinarnych poszukiwań w naszym pięknym regionie.
Projekt realizowany jest w ramach programu mini grantów ArcelorMittal Poland „Działamy lokalnie”.