Przyjaciele Nowej Huty


Działamy dla Was. Realizujemy projekty
oraz organizujemy kursy, koncerty i spotkania.

Pragniemy uczestniczyć w kreowaniu wizerunku Nowej Huty
jako ważnego miejsca na kulturalnej mapie Krakowa,
w którym można ciekawie i atrakcyjnie spędzić wolny czas.

Szybki Kontakt

»  Menu

»  Facebook

 

»  Wyszukiwarka

Chcesz wyszukać informacje na stronie? Wpisz szukaną frazę i kliknij przycisk Szukaj.



»  Aktualność

Czy pstrąg pstrągowi równy? „Na widelcu zdrowia” w Ojcowie

Czy pstrąg pstrągowi równy? „Na widelcu zdrowia” w Ojcowie

W piękny poranek 25 września 2018 roku grupa poszukiwaczy regionalnych smaków wyruszyła w ramach projektu Na widelcu zdrowia do Ojcowa, gdzie odwiedziła ekologiczną hodowlę pstrąga potokowego – tradycyjnego polskiego gatunku, który był przez dziesiątki lat charakterystyczny dla rolnictwa Małopolski, a niestety we współczesnych marketach (i hodowlach) jest często zastępowany przez pstrąga tęczowego (gatunek obcy).

Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęła w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego, ale również stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu a także doznań kulinarnych. Kultura hodowli oraz przetwarzania (a raczej prawie zupełnego braku przetwarzania!) ryb odławianych w stawach, doprowadziła do tego, że ryby z Ojcowa zostały uznane za produkt tradycyjny oraz za jeden z niepowtarzalnych smaków Krakowa.

Z wielkim zainteresowaniem uczestnicy wycieczki wysłuchali historii ojcowskiej hodowli, dowiedzieli, czym różnią się gatunki pstrągów trafiające na nasze stoły, zgłębili tajniki (i niebezpieczeństwa) rozrodu i hodowli tych wspaniałych ryb oraz obejrzeli stawy, jak też tradycyjne przyrządy, za pomocą jakich prowadzona jest obsługa zbiorników i odławianie ryb.

Pod koniec pobytu uczestnicy projektu mieli możliwość spróbowania pstrągów – otrzymali gorące ryby, wspaniale przyrządzone, prosto z grilla (bez sztucznych przypraw!) oraz pstrągi wędzone tradycyjnie na drewnie bukowym. Była też możliwość zakupu ryb surowych i wędzonych. I proszę nam wierzyć, że po ty, co zobaczyliśmy, usłyszeliśmy i poczuliśmy na własnych językach, wszystkie ryby z małego sklepiku zniknęły w okamgnieniu, a uczestnicy spotkania stali się gorącymi orędownikami ekstensywnej hodowli ryb (i nie tylko) oraz naturalnych sposobów przetwórstwa mięsa.

Projekt realizowany jest w ramach programu mini grantów ArcelorMittal Poland „Działamy lokalnie”.


Powrót do listy aktualności...

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE