Przyjaciele Nowej Huty


Działamy dla Was. Realizujemy projekty
oraz organizujemy kursy, koncerty i spotkania.

Pragniemy uczestniczyć w kreowaniu wizerunku Nowej Huty
jako ważnego miejsca na kulturalnej mapie Krakowa,
w którym można ciekawie i atrakcyjnie spędzić wolny czas.

Szybki Kontakt

»  Menu

»  Facebook

 

»  Wyszukiwarka

Chcesz wyszukać informacje na stronie? Wpisz szukaną frazę i kliknij przycisk Szukaj.



»  Aktualność

Marchewkowo znaczy lokalnie i zdrowo! - Na widelcu zdrowia w Bistro Marchewka

Marchewkowo znaczy lokalnie i zdrowo! - Na widelcu zdrowia w Bistro Marchewka


Po terenowych doświadczeniach dotyczących hodowli ryb oraz dużej dawce wiedzy zaaplikowanej uczestnikom podczas pierwszego wykładu projektu Na widelcu zdrowia, nadszedł czas na praktyczne wykorzystanie zdobytych informacji. Okazja ku temu nadarzyła się dzięki zaangażowaniu w nasz projekt Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Marchewka Bistro. To wyjątkowe miejsce na mapie całej Małopolski - wspólne przedsięwzięcie Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i Nowohuckiego Centrum Kultury. Powstało w ramach realizacji przez Fundację projektu Produkt Lokalny Małopolska.

Celem działalności Bistro Marchewka jest popularyzacja idei zdrowego odżywiania i zachowań proekologicznych oraz przede wszystkim promocja pysznego jedzenia, które pochodzi od lokalnych, małopolskich rolników i producentów. Marchewka Bistro znajduje się w budynku Nowohuckiego Centrum Kultury, przy al. Jana Pawła II 232 (w dawnej kawiarni NCK). I właśnie do tego lokalu zawitali uczestnicy „Na widelcu zdrowia”, aby nauczyć się wykonania paru pysznych, bezglutenowych potraw z produktów ekologicznych i całkowicie lokalnych.

Na początku zakasaliśmy rękawy i zajęliśmy się krojeniem warzyw, które zostały – wraz z kaszą gryczaną – przetworzone na wspaniałe kaszotto w dwóch odmianach – buraczanej i cukiniowej. W tym czasie na bazie pokrojonej drobno dojrzałej dyni przygotowywana była zupa – krem. W trakcie, kiedy obydwa dania obiadowe gotowały i dusiły się w kuchni, my zajęliśmy się naturalnie słodkim małym co nieco to znaczy… ciasteczkami Teresy. Są to w pełni naturalne, pozbawione dodatku cukru, niewymagające pieczenia ciastka wykonane z orzechów, suszonych owoców (śliwek, aronii, porzeczek) oraz miodu. Uczestnicy warsztatów ważyli więc, rozdrabniali, gnietli i łączyli ze sobą warstwy mas po to, aby koniec końców – do wyśmienitej kawy i herbaty zaserwowanej nam przez obsługę Bistro – zdegustować własnoręcznie wykonane rarytasy.

I choć po ciasteczkach Teresy wszyscy poczuliśmy się pełni ponieważ są one istną zdrową i odżywczą bombą kaloryczną, to jednak na zakończenie spotkania ze smakiem zjedliśmy dwudaniowy obiad – dzieło rąk uczestników warsztatów!

Kolejne zajęcia projektu „Na widelcu zdrowia” odbędę się 7 listopada. Wybierzemy się wtedy na Targ Pietruszkowy, aby spotkać się z rolnikami, o których słyszeliśmy w Bistro – dostarczającymi prawie bezpośrednio na małopolskie stoły swoje plony i produkty. Bo lokalnie i ekologicznie znaczy zdrowo i smacznie o czym coraz mocniej się przekonujemy!

Projekt realizowany jest w ramach programu mini grantów ArcelorMittal Poland „Działamy lokalnie”.


Powrót do listy aktualności...

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE