Przyjaciele Nowej Huty


Działamy dla Was. Realizujemy projekty
oraz organizujemy kursy, koncerty i spotkania.

Pragniemy uczestniczyć w kreowaniu wizerunku Nowej Huty
jako ważnego miejsca na kulturalnej mapie Krakowa,
w którym można ciekawie i atrakcyjnie spędzić wolny czas.

Szybki Kontakt

»  Menu

»  Facebook

 

»  Wyszukiwarka

Chcesz wyszukać informacje na stronie? Wpisz szukaną frazę i kliknij przycisk Szukaj.



»  Aktualność

Małopolska Kuchnia Regionów

Małopolska Kuchnia Regionów

Projekt Na widelcu zdrowia, realizowany przez Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty, od kilku już miesięcy zabiera Seniorów w podróż po historii kuchni europejskiej oraz kuchni regionalnej naszego kraju. Omawianie różnic w smakach lokalnych często poparte jest warsztatem kulinarnym, wyjazdem do certyfikowanych hodowli lub spotkaniem z rolnikami prowadzącymi gospodarstwa uprawy ekologicznej i certyfikowanej. A wszystko po to, aby podnieść poziom wiedzy na temat kultury kulinarnej i związanej z nią tematyki zdrowego odżywiania, w tym roli pożywienia w utrzymaniu zdrowia. 

W połowie listopada, realizując kolejny etap projektu, odbył się wykład poruszający temat regionalnej kuchni Małopolski. W trakcie spotkania Seniorzy dowiedzieli się m.in.: o europejskich i krajowych systemach certyfikowania i znakowania produktów wysokiej jakości, o żywej tradycji małopolskiego smaku, o targach żywności certyfikowanej, o charakterystycznych potrawach kuchni regionalnej Małopolski i innych województw. Podczas spotkania uczestnicy zapoznali się także z przepisami na proziaki jeżowskie, fujarki pastusze, kacapoły, siuśpaj, kiszone rydze, moskole oraz wieloma innymi potrawami regionalnymi, które do tej pory można kosztować w różnych miejscach Polski. Na zakończenie uczestnicy wymienili się przepisami na swoje domowe potrawy, często będące daniami świątecznymi, które dzięki pamięci rodzinnej w dalszym ciągu są wykorzystywane w kuchni lokalnej.

Wykład poprowadziła Magdalena Kasprzyk-Chevriaux - z wykształcenia adwokat, z pasji dziennikarka kulinarna, która specjalizuje się w historii kuchni polskiej ze szczególnym uwzględnieniem gastronomii małopolskiej. Od 3 lat w krakowskiej Gazecie Wyborczej prowadzi rubrykę kulinarną pt. Historie kuchenne. Jest też autorką artykułów o kuchni polskiej tworzonych dla Instytutu Adama Mickiewicza (zamieszczane na portalu culture.pl) oraz dla magazynów popularnych takich jak Usta, Kuchnia i Forbes. Współautorka książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" (Jarosław Dumanowski, Magda Kasprzyk-Chevriaux), której premiera zapowiedziana jest na koniec miesiąca 2018 r. 

Projekt realizowany jest w ramach programu mini grantów ArcelorMittal Poland „Działamy lokalnie”.


Powrót do listy aktualności...

 



 

Administratorem podanych przez Ciebie danych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Nowej Huty (SPNH), os. Centrum A bl. 6 A, 31-923 Kraków. O ile nic innego nie wynika z kontekstu i treści wpisów w formularzu, wprowadzane dane osobowe będą przetwarzane przez SPNH w celu wystosowania odpowiedzi na Twoje zapytanie oraz prowadzenia z Tobą ewentualnej korespondencji. Przekazane przez Ciebie dane zostaną usunięte po okresie 24 miesięcy od ostatniego kontaktu. Nie będą przekazywane innym podmiotom w rozumieniu RODO. Masz prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania oraz usunięcia. Prawo to może być wykonywane poprzez przesłanie wniosku w formie elektronicznej na adres: stowarzyszenie@przyjacielenowejhuty.pl.

 

WCZYTYWANIE