Na widelcu zdrowia

Powiększ obraz

Projekt „Na widelcu zdrowia” adresowany był do seniorów, przede wszystkim związanych z Nowohucką Akademią Seniora, ale nie tylko – do udziału zaproszeni zostali wszyscy seniorzy z terenu Nowej Huty. Działania skupiały się wokół kultury kulinarnej i związanej z nią tematyki zdrowego odżywiania, w tym roli pożywienia w utrzymaniu zdrowia.

Opis projektu

Założeniem projektu było poszerzenie wiedzy seniorów na temat kulinarnych tradycji regionu. Cel stanowiło też rozbudzenie świadomości ekologicznej. Przewidziano organizację wykładów na temat historii kuchni lokalnej, spotkań degustacyjnych, wyjazdów do certyfikowanych hodowli żywności oraz warsztatów kulinarnych. W projekcie przewidziano udział 30 osób.

Planowane elementy projektu:

Wykłady ze specjalistami

Zaproszeni specjaliści (pisarze, naukowcy, blogerzy kulinarni) zapoznają uczestników z historią kultury kulinarnej Małopolski, w tym z tradycjami kuchni dwudziestolecia międzywojennego, kuchni żydowskiej, kuchni okresu PRL-u oraz współczesnymi trendami kulinarnymi, wykorzystywaniem zdrowych, ekologicznych i certyfikowanych produktów od lokalnych producentów. Każdy wykład składa się z prezentacji multimedialnej oraz degustacji produktów.

Warsztaty

Aktywne warsztaty dla uczestników projektu w Bistro Marchewka, nowohuckim lokalu gastronomicznym, który do przyrządzania potraw wykorzystuje produkty pochodzące z upraw ekologicznych i certyfikowanych. Podczas warsztatów seniorzy spotkają lokalnych producentów żywności, poznają metody upraw ekologicznych, będą degustowali lokalne produkty i odkryją potrawy zapomnianej kuchni małopolskiej.

Wyjazd do pstrągarni w Ojcowie

Wyjazd studyjny uczestników projektu do Ojcowa stanowi wyśmienitą okazję do poznania właścicieli stawów pstrągowych i zaznajomienia „u źródła” ze specyfiką, zasadami i trudnościami, związanymi z hodowlą ryb. Pstrąg Ojcowski jest małopolskim produktem tradycyjnym, zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów, których celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych. Pstrąg Ojcowski jest wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników.

Warsztaty kulinarne podczas festynu „Dary Jesieni”

Każdego roku, na przełomie października i listopada, w klubach Ośrodka Kultury Kraków-Nowa Huta odbywa się festyn „Dary Jesieni”, poświęcony produktom warzywnym. Uczestnicy projektu wezmą udział w odbywających się w trakcie wydarzenia warsztatach kulinarnych, poświęconych daniom przygotowywanym na bazie jednego z warzyw.

Wizyta na targu żywności ekologicznej

Celem funkcjonowania targu żywności ekologicznej jest umożliwienie producentom sprzedaży, a zainteresowanym klientom kupna, ekologicznych, świeżych i naturalnych produktów bez udziału pośredników. Dla uczestników projektu wizyta na targu stanowi okazję do poznania producentów żywności ekologicznej z terenu Małopolski i ich produktów.

Przebieg projektu

I Wykład

Pstrągarnia – Ojców

Bistro Marchewka

II Wykład:

Targ Pietruszkowy

  • galeria

Wyjazd do Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie

Projekt realizowany w ramach programu mini grantów ArcelorMittal Poland „Działamy lokalnie”.